Search This Blog

مشاركة مميزة

[Ornithology • 2017] Myzomela irianawidodoae • A Colourful New Species of Myzomela Honeyeater from Rote Island in eastern Indonesia ---ScRaBBlE

Myzomela irianawidodoae Prawiradilaga, Baveja, Suparno, Ashari, Ng, Gwee, Verbelen & Rheindt, 2017  photo:   Philippe Verbelen  e-journ...

Translate

Wednesday, March 20, 2019

Σαν σήμερα, εν έτει 1445, ο Ιωάννης Γουτεμβέργιος τυπώνει το πρώτο βιβλίο ---ScRaBBlE


Ιωάν­νης Γου­τεμ­βέρ­γιος
ΑΠΟ HERKO ΣΤΟ ΦΕΒ 23, 2016 ΠΡΟ­ΣΩ­ΠΑ

Γρά­φει ο Ηρα­κλής Κα­κα­βά­νης 


F2Ο Γιό­χαν Γκέν­σφλες  (Γου­τεμ­βέρ­γιος) γεν­νή­θη­κε στις 5 Απρί­λη του 1397 στη Μα­γε­ντία της Ρη­να­νί­ας και πέ­θα­νε στις 3 Φλε­βά­ρη 1468. Παιδί αστι­κής οι­κο­γέ­νειας. Το όνομα Γου­τεμ­βέρ­γιος το πήρε από ένα σπίτι που η μη­τέ­ρα του το πήρε για προί­κα. Στις 23 Φλε­βά­ρη 1440 ο Ιω­άν­νης Γου­τεμ­βέρ­γιος πα­ρου­σιά­ζει την εφεύ­ρε­σή του: Την τυ­πο­γρα­φία.

Θα μπο­ρού­σε να κάνει κα­ριέ­ρα έντι­μου δη­μο­τι­κού υπαλ­λή­λου αλλά σε ηλι­κία 14 ετών έχασε τον πα­τέ­ρα του. Η θέση της οι­κο­γέ­νειας χει­ρο­τέ­ρε­ψε και ο νέος χρειά­στη­κε να ερ­γα­στεί. Επέ­λε­ξε μια δου­λειά του χε­ριού. Κα­τερ­γα­σία δια­μα­ντιών και πο­λύ­τι­μων λθων. Πι­θα­νώς κα­τερ­γα­ζό­με­νος πο­λύ­τι­μους λί­θους συ­νέ­λα­βε την ιδέα των μο­λυ­βδέ­νιων στοι­χεί­ων.

Αυτή η πε­ρί­ο­δος της ζωής του είναι αρ­κε­τά μυ­στη­ριώ­δης. Επει­δή έλαβε μέρος στους πο­λι­τι­κούς αγώ­νες που χώ­ρι­ζαν τη γε­νέ­τει­ρά του προ­γρά­φη­κε στα 1420 και τα ίχνη του χά­θη­καν για αρ­κε­τά χρό­νια.

Πε­ρί­που στα 1430 εγκα­τα­στά­θη­κε στο Στρα­σβούρ­γο, όπου είχε κά­ποιους συγ­γε­νείς από την πλευ­ρά της μη­τέ­ρας του. Επί­σης εμ­φα­νί­ζε­ται ως χρυ­σο­χό­ος, μέλος στην εθνο­φρου­ρά του Στρα­σβούρ­γου και στα 1434 είχε μια δι­κα­στι­κή δια­μά­χη με τον αρ­χι­γραμ­μα­τέα της γε­νέ­τει­ράς του τον οποίο και έβαλε φυ­λα­κή προ­κει­μέ­νου να τον ανα­γκά­σει. Το 1437 το όνομά του εμ­φα­νί­ζε­ται σε μια δίκη που σχε­τι­ζό­ταν με την αθέ­τη­ση της υπό­σχε­σης γάμου προς την Αννέτ ντε λα Πόρτε δε Φερ. Η από­φα­ση του δι­κα­στη­ρί­ου δεν υπάρ­χει αλλά τε­λι­κά φαί­νε­ται ότι την πα­ντρεύ­τη­κε αφού το όνομα αυτής στους δη­μό­σιους κα­τα­λό­γους είναι Άννα φον Γκού­τε­μπεργκ, με την οποία έκανε και παι­διά.  Φαί­νε­ται ότι έχει κάνει  δύο γά­μους, διότι στη γε­νε­α­λο­γία του βρί­σκε­ται και άλλη με το όνομα Αι­κα­τε­ρί­να Γκού­τε­μπεργκ.

Στα 1439 ο Γου­τεμ­βέρ­γιος με άλ­λους τρεις πο­λί­τες του Στρα­σβούρ­γου έφτια­ξαν ένα συμ­βό­λαιο για «να φέ­ρου­σι διά­φο­ρες τέ­χνες» και θαυ­μά­σια έργα το οποία όμως δεν ονο­μά­ζουν. Στο συμ­βό­λαιο αυτό δε γί­νε­ται λόγος περί τυ­πο­γρα­φί­ας. Από την ανα­φο­ρά όμως σε θαυ­μά­σια έργα προ­κύ­πτει ότι ο Γου­τεμ­βέρ­γιος από πριν γνώ­ρι­ζε αυτή την τέχνη, την οποία θε­ω­ρού­σουν θαυ­μά­σια και μα­γι­κή, και προ­σπα­θού­σε να την υλο­ποι­ή­σει. Συ­νέ­λα­βε την ιδέα της τυ­πο­γρα­φι­κής τέ­χνης από το όνομά του που ήταν γραμ­μέ­νο στη σφρα­γί­δα του δα­κτυ­λι­διού του.

Στην αρχή της ήταν ατε­λής αυτή η τέχνη επει­δή τα γράμ­μα­τα ήταν χα­ραγ­μέ­να πάνω σε ξύλο, κι­νη­τά πα­ρ’ό­λα αυτά αν και με­ρι­κές λέ­ξεις ήταν ολό­κλη­ρες χα­ραγ­μέ­νες πάνω σε ένα ξύλο. Αυτά συν­δέ­ο­νταν με ράμ­μα­τα.

(Πε­ρισ­σό­τε­ρα επί του θέ­μα­τος με άλλη ευ­και­ρία)

Πηγή, φωτογραφίες: atexnos.gr
ΑΠΟ HERKO ΣΤΟ ΦΕΒ 23, 2016 ΠΡΟ­ΣΩ­ΠΑ
Γρά­φει ο Ηρα­κλής Κα­κα­βά­νης
---------------------------------------------------------------
روابط التحميل والمشاهدة، الروابط المباشرة للتحميل
او
شاهد هذا الفيديو القصير لطريقة التحميل البسيطة


كيف تحصل على مدونة جاهزة بآلاف المواضيع والمشاركات من هنا
شاهد قناة منتدى مدونات بلوجر جاهزة بألاف المواضيع والمشاركات على اليوتيوب لمزيد من الشرح من هنا
رابط مدونة منتدى مدونات بلوجر جاهزة بآلاف المواضيع والمشاركات في أي وقت حــــتى لو تم حذفها من هنا
شاهد صفحة منتدى مدونات بلوجر جاهزة بألاف المواضيع والمشاركات على الفيس بوك لمزيد من الشرح من هنا
تعرف على ترتيب مواضيع منتدى مدونات بلوجر جاهزة بآلاف المواضيع والمشاركات (حتى لا تختلط عليك الامور) من هنا

ملاحظة هامة: كل عمليات تنزيل، رفع، وتعديل المواضيع الجاهزة تتم بطريقة آلية، ونعتذر عن اي موضوع مخالف او مخل بالحياء مرفوع بالمدونات الجاهزة بآلاف المواضيع والمشاركات، ولكم ان تقوموا بحذف هذه المواضيع والمشاركات والطريقة بسيطة وسهلة. ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــسلامـ.

No comments:

Post a Comment

المشاركات الشائعة