Search This Blog

مشاركة مميزة

[Ornithology • 2017] Myzomela irianawidodoae • A Colourful New Species of Myzomela Honeyeater from Rote Island in eastern Indonesia ---ScRaBBlE

Myzomela irianawidodoae Prawiradilaga, Baveja, Suparno, Ashari, Ng, Gwee, Verbelen & Rheindt, 2017  photo:   Philippe Verbelen  e-journ...

Translate

Wednesday, March 20, 2019

4 Μαρτίου 1944: η μάχη της Κοκκινιάς ---ScRaBBlE


Η μάχη της Κοκ­κι­νιάς
ΑΠΟ HERKO 


Στις 4 Μαρ­τί­ου 1944 αρ­χί­ζει η Μάχη της Κοκ­κι­νιάς με­τα­ξύ των δυ­νά­με­ων του ΕΛΑΣ από τη μία πλευ­ρά και των Γερ­μα­νών κα­τα­κτη­τών και των ντό­πιων συ­νερ­γα­τών τους από την άλλη.

Στις 4 Μαρ­τί­ου χω­ρο­φύ­λα­κες και ταγ­μα­τα­σφα­λί­τες προ­σπα­θούν να ει­σβά­λουν από δυο δια­φο­ρε­τι­κά ση­μεία στην πόλη, αλλά μετά από πο­λύ­ω­ρες συ­γκρού­σεις ανα­χαι­τί­ζο­νται από τους αγω­νι­στές του ΕΛΑΣ.

Την επό­με­νη μέρα, 5 Μαρ­τί­ου, οι Κοκ­κι­νιώ­τες απα­ντούν με με­γα­λειώ­δες συλ­λα­λη­τή­ριο κατά της τρο­μο­κρα­τί­ας στην πλα­τεία του Αγίου Νι­κο­λά­ου. Πα­ράλ­λη­λα απαι­τούν συσ­σί­τιο για τα παι­διά. Στο τέλος του συλ­λα­λη­τη­ρί­ου η πόλη δέ­χε­ται πο­λυ­μέ­τω­πη επι­δρο­μή, για να κα­τα­λή­ξει -μετά από αι­μα­τη­ρές μά­χες- στην οπι­σθο­χώ­ρη­ση των Γερ­μα­νών και των ντό­πιων συ­νερ­γα­τών τους.

Στις 6 Μαρ­τί­ου κη­ρύσ­σε­ται πα­νερ­γα­τι­κή απερ­γία στον Πει­ραιά. Η πόλη δέ­χε­ται σχε­δια­σμέ­νη επι­δρο­μή, που κα­τα­λή­γει -μετά την αι­μα­το­χυ­σία- σε άτα­κτη φυγή των φα­σι­στών.

Στις 7 Μαρ­τί­ου οι επι­θέ­σεις των Γερ­μα­νών εντεί­νο­νται. Ο πο­λιορ­κη­τι­κός κλοιός στε­νεύ­ει ασφυ­κτι­κά γύρω απ’ την πόλη. Τα ξη­με­ρώ­μα­τα εντο­πί­ζο­νται γερ­μα­νο­τσο­λιά­δες στην οδό Θηβών. Η σάλ­πιγ­γα του ΕΛΑΣ ση­μαί­νει στις 06.00 γε­νι­κή επί­θε­ση του λαϊ­κού στρα­τού. Γί­νο­νται μάχες σώμα με σώμα για την κα­τά­λη­ψη του κάθε δρό­μου. Μέχρι τις 11.00 η αντί­στα­σή του ΕΛΑΣ έχει καμ­φθεί, λόγω της έλ­λει­ψης πυ­ρο­μα­χι­κών. Τότε παίρ­νε­ται από­φα­ση για γε­νι­κή αντε­πί­θε­ση με όσα πυ­ρο­μα­χι­κά έχουν απο­μεί­νει και δί­νε­ται εντο­λή -αν χρεια­στεί- να δοθεί μάχη με τις πέ­τρες ή με τα χέρια. Ο ανε­φο­δια­σμός από τις γύρω πε­ριο­χές είναι αδύ­να­τος, αφού η Κοκ­κι­νιά κυ­κλώ­νε­ται από -πε­ρί­που- 1.800 Ναζί. Οι Γερ­μα­νοί δια­νυ­κτε­ρεύ­ουν στην πόλη.

Το πρωί της 8 Μαρ­τί­ου οι ταγ­μα­τα­σφα­λί­τες εκτε­λούν τους συλ­λη­φθέ­ντες της 5ης Μάρτη 1944 στην πλα­τεία των Αγίων Αναρ­γύ­ρων. Αργά το από­γευ­μα οι Ναζί απο­χω­ρούν από την Κοκ­κι­νιά με την κου­στω­δία τους, με­τα­φέ­ρο­ντας 300 αιχ­μά­λω­τους στο Χαϊ­δά­ρι.

Ο λαός ανα­σαί­νει προ­σω­ρι­νά με την απο­χώ­ρη­ση του κα­τα­κτη­τή κι εξα­κο­λου­θεί τον αγώνα ως το επό­με­νο με­γά­λο χτύ­πη­μα, το πε­ρι­βό­η­το μπλό­κο της πόλης που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε 5 μήνες αρ­γό­τε­ρα, στις 17/8/1944.

κείμενο, φωτογραφία από: atexnos.gr
Πηγή: 902.​gr
το κείμενο υπάρχει εδώ:
https://atexnos.gr/%CE%B7-%CE%BC%CE%AC%CF%87%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BA%CE%BF%CE%BA%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CE%B9%CE%AC%CF%82/
---------------------------------------------------------------
روابط التحميل والمشاهدة، الروابط المباشرة للتحميل
او
شاهد هذا الفيديو القصير لطريقة التحميل البسيطة


كيف تحصل على مدونة جاهزة بآلاف المواضيع والمشاركات من هنا
شاهد قناة منتدى مدونات بلوجر جاهزة بألاف المواضيع والمشاركات على اليوتيوب لمزيد من الشرح من هنا
رابط مدونة منتدى مدونات بلوجر جاهزة بآلاف المواضيع والمشاركات في أي وقت حــــتى لو تم حذفها من هنا
شاهد صفحة منتدى مدونات بلوجر جاهزة بألاف المواضيع والمشاركات على الفيس بوك لمزيد من الشرح من هنا
تعرف على ترتيب مواضيع منتدى مدونات بلوجر جاهزة بآلاف المواضيع والمشاركات (حتى لا تختلط عليك الامور) من هنا

ملاحظة هامة: كل عمليات تنزيل، رفع، وتعديل المواضيع الجاهزة تتم بطريقة آلية، ونعتذر عن اي موضوع مخالف او مخل بالحياء مرفوع بالمدونات الجاهزة بآلاف المواضيع والمشاركات، ولكم ان تقوموا بحذف هذه المواضيع والمشاركات والطريقة بسيطة وسهلة. ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــسلامـ.

No comments:

Post a Comment

المشاركات الشائعة