Search This Blog

مشاركة مميزة

[Ornithology • 2017] Myzomela irianawidodoae • A Colourful New Species of Myzomela Honeyeater from Rote Island in eastern Indonesia ---ScRaBBlE

Myzomela irianawidodoae Prawiradilaga, Baveja, Suparno, Ashari, Ng, Gwee, Verbelen & Rheindt, 2017  photo:   Philippe Verbelen  e-journ...

Translate

Wednesday, March 20, 2019

Εκτός ατζέντας οι εγγυήσεις. ---ScRaBBlE

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αιφνιδίασε για δεύτερη φορά στην πραγματοποίηση της συνάντησής τους με την Τζέιν Χολ Λουτ. Με ανάρτησή του το βράδυ της Δευτέρας ενημέρωνε ότι είχε συνάντηση με την απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, καταγράφοντας τα θέματα που ήγειρε κι επιφέροντας προβληματισμό στη Λευκωσία. Εκτός ατζέντας οι εγγυήσεις
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, όπως συνεπάγεται από την ανάρτησή του στο τουίτερ, κατέγραψε κατά σαφή τρόπο τη γραμμή πάνω στην οποία προτίθεται να συνεχίσει να κινείται η Άγκυρα στο Κυπριακό. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έγραψε συγκεκριμένα: «Επεσήμανα στη συνάντησή μας με την κ. Τζέιν Χολ Λουτ, την απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, ότι όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι για μόνιμη λύση του Κυπριακού. Σε κάθε περίπτωση η πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων επιβάλλεται» (…is a must). 

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ουσιαστικά επέμεινε στη γραμμή του ότι όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι για την επίλυση του Κυπριακού. Ξεκαθαρίζοντας προς την αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών ότι θα πρέπει να γίνει συζήτηση επί όλων των πιθανών μορφών λύσης και όχι μόνο για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, όπως είναι και οι πρόνοιες των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Παράλληλα για την τουρκική πλευρά η πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων είναι επιβεβλημένη. 

Είναι εμφανής ο άξονας πάνω στον οποίο κινείται η τουρκική πλευρά στο Κυπριακό αυτή τη στιγμή. Είναι επίσης πολύ ξεκάθαρο πως για την Άγκυρα τα ζητήματα ασφάλειας και εγγυήσεων είναι εκτός ατζέντας. Γεγονός που βάζει ιδιαίτερη πίεση προς την κατεύθυνση της Λευκωσίας η οποία όλο αυτό το διάστημα έριξε ιδιαίτερο βάρος στις προσπάθειές της για διατήρηση των θεμάτων ασφάλειας και εγγυήσεων στην ατζέντα.
Η Λευκωσία, πριν καταλήξει σε συγκεκριμένα συμπεράσματα, θα αναμένει:

Πρώτον, την αποψινή συνάντηση που θα έχουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας στις Βρυξέλλες. Μια συνάντηση η οποία έχει εξαιρετική σημασία ως προς τους στόχους της Άγκυρας. Ο Γ. Κατρούγκαλος θα επιχειρήσει να αλιεύσει από τον Μ. Τσαβούσογλου τι ακριβώς εννοεί με τη θέση ότι όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι, ενώ την ίδια ώρα θα επιχειρήσει να διακριβώσει κατά πόσο η συζήτηση του θέματος των εγγυήσεων έχει βγει εντελώς από την τουρκική ατζέντα. Ως γνωστό, η Αθήνα ήθελε μέσω των επαφών των δύο ΥΠΕΞ να συζητήσει τα θέματα της ασφάλειας. 

Δεύτερον, για την ελληνοκυπριακή πλευρά έχει ιδιαίτερη σημασία η επάνοδος της Τζέιν Χολ Λουτ στο νησί. Ιδιαίτερα αυτό που ενδιαφέρει τη Λευκωσία είναι να μάθει ποιες απαντήσεις έδωσε η απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ στον Τούρκο ΥΠΕΞ ως προς τη θέση του ότι «όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι». Κυρίως η Λευκωσία θέλει να δει πού βρίσκεται η προσπάθεια των όρων αναφοράς και κυρίως ποια θέματα θα συμπεριληφθούν προκειμένου να επιτευχθεί συνομολόγησή τους. 

Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως η Λευκωσία αναμένει την επάνοδο της κ. Λουτ στην Κύπρο, μετά την ολοκλήρωση των επαφών που αυτή είχε με τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις. Ανέφερε ακόμα «όπως είχαμε συνεννοηθεί, αναμένεται ότι μετά την ολοκλήρωση των επισκέψεών της στις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, σε κάποια στιγμή θα επανέλθει».

Ο κ. Προδρόμου υπογράμμισε εξάλλου, εκ νέου, πως στους όρους αναφοράς πρέπει να περιλαμβάνονται και οι έξι παράμετροι του Πλαισίου του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, μεταξύ των οποίων είναι και αυτές που αφορούν ασφάλεια-εγγυήσεις και την αποχώρηση του κατοχικού στρατού.

Σε σχέση με τις επικείμενες συναντήσεις που θα έχει ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Κατρούγκαλος, με τον Τούρκο ομόλογό του, κατά τις οποίες θα συζητηθεί το Κυπριακό, ο κ. Προδρόμου είπε πως «είναι γνωστό ότι πάντα υπάρχει συνεννόηση και συντονισμός με την ελληνική κυβέρνηση. Έτσι και τώρα υπήρξε ήδη συνεννόηση. Θα έχουμε και ενημέρωση μετά τις επαφές αυτές».

* Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί θα παραστούν στις 19 Μαρτίου σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στην Πύλα.
 
ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΟΖΕΡΣΑΪ

Η συνάντηση που είχε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με τον Κουντρέτ Οζερσάι στέλνει ένα ακόμα μήνυμα από την Άγκυρα προς τα κατεχόμενα. Γιατί μόνο τυχαίο δεν μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός ότι οι δύο φρόντισαν η συνάντησή τους να πραγματοποιηθεί λίγες ώρες πριν τη συνάντηση Τσαβούσογλου - Λουτ.  Ο Τούρκος ΥΠΕΞ έγραψε στον λογαριασμό του στο τουίτερ ότι κατά τη συνάντηση αξιολόγησαν τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τις ‘διμερείς’ τους σχέσεις.
 
Από την πλευρά του, ο Κουτνρέτ Οζερσάι ανακοίνωσε στον λογαριασμό του στο τουίτερ ότι συζήτησαν τα αμυντικού και στρατιωτικού χαρακτήρα βήματα της ε/κ πλευράς στην ανατολική Μεσόγειο, τα οποία επηρεάζουν αρνητικά την ειρήνη στην περιοχή, καθώς και τις κινήσεις της στο θέμα του φυσικού αερίου, προσθέτοντας ότι συντόνισαν τα δικά τους βήματα από ‘δώ και πέρα. 
 
Η κίνηση του Τσαβούσογλου να συναντήσει τον Οζερσάι πριν το ραντεβού με τη Λουτ δεν θεωρείται σύμπτωση αλλά καταδεικνύει για άλλη μια φορά τις επιλογές της Άγκυρας όσον αφορά το Κυπριακό. Εν ολίγοις, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επέλεξε να διαβουλευθεί με τον Κουντρέτ Οζερσάι και να ανταλλάξουν απόψεις ενόψει Λουτ. 
 
Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» έκανε λόγο για «συνάντηση έκπληξη πριν την επίσκεψη Λουτ». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, Τσαβούσογλου και Οζερσάι αντάλλαξαν απόψεις για τα θέματα που θα ήγειρε αμέσως μετά ο Τούρκος ΥΠΕΞ κατά τη συνάντησή του με την απεσταλμένη του ΓΓ ΟΗΕ.
Σε δηλώσεις του στην τ/κ εφημερίδα ο Οζερσάι ανέφερε πως με τον Τσαβούσογλου είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν σημαντικά θέματα εξωτερικής πολιτικής και παράλληλα θέματα που αφορούν το μέλλον του Κυπριακού προβλήματος, καθώς επίσης και τις εξελίξεις στα ενεργειακά.  Επίσης ανέφερε ότι συμφώνησαν για το άνοιγμα «προξενείου» του ψευδοκράτους στην Αττάλεια, αλλά ανέβαλαν τα εγκαίνια λόγω του θανάτου του πρώην «πρωθυπουργού» Ιρσέν Κουτσιούκ. Για συνάντηση έκπληξη στην Αττάλεια αναφέρθηκε και η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Χακικάτ». 
 
Η Λευκωσία επενδύει στην παρουσία Πομπέο στην τριμερή.
 
Το μομέντουμ της παρουσίας Μάικ Πομπέο στα Ιεροσόλυμα, για την τριμερή της 20ής Μαρτίου, θέλει να εκμεταλλευθεί η Λευκωσία. Γι’ αυτό και δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην πραγματοποίηση συνάντησης μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, ενδεχομένως και περισσότερη από την ίδια την τριμερή μεταξύ Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας. 
 
Η παρουσία Μάικ Πομπέο αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με την ανάλυση που γίνεται από κυπριακής πλευράς, δείχνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες στηρίζουν το στρατηγικό τρίγωνο Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ. Παράλληλα οι Ηνωμένες Πολιτείες στέλνουν κι ένα διπλό μήνυμα προς την Τουρκία: πρώτον θα πρέπει να τερματίσει την αγορά των S-400 από τη Ρωσία, και δεύτερον, να σταματήσει τις επιθετικές κινήσεις εναντίον της Κύπρου.
Παράλληλα η κυπριακή κυβέρνηση εκτιμά ότι η παρουσία Πομπέο στην Ιερουσαλήμ στέλνει και το μήνυμα μιας δυναμικής επιστροφής των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή. Αυτό το μομέντουμ θέλει να εκμεταλλευθεί η Λευκωσία προκειμένου να στείλει συγκεκριμένα μηνύματα προς την κατεύθυνση της Ουάσιγκτον: να καταδείξει την επιθετική κινητικότητα της Τουρκίας και ότι αντί να κάνει κινήσεις για επίλυση του Κυπριακού βγάζει πλοία στην περιοχή και απειλεί. 
 
Στο μεταξύ, ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ανέφερε πως έχει ιδιαίτερη πολιτική σημασία το γεγονός ότι οι ΗΠΑ εκτιμούν θετικά την τριμερή συνεργασία Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ και ενδιαφέρονται για αυτήν, κρίνοντας ότι οι τρεις χώρες αποτελούν εγγύηση σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, σε βαθμό που οι ίδιες οι ΗΠΑ να θέλουν και με τη δική τους παρουσία να ενισχύσουν αυτό το σχήμα.
 
Υπογράμμισε πως είναι σημαντικό οι Ηνωμένες Πολιτείες να επιζητούν να γίνουν οι ίδιες μέρος της εξίσωσης ασφάλειας που αναπτύσσεται στον γεωπολιτικό χώρο μας, και πως αυτό δείχνει την αξιοπιστία της δυναμικής ασφάλειας και σταθερότητας μέσα από συνεργασίες, την οποία αναπτύσσει η Κύπρος, απέναντι σε πηγές και συμπεριφορές έντασης και αποσταθεροποίησης,.
 
Περαιτέρω ανέφερε ότι με την παρουσία του Αμερικανού ΥΠΕΞ θα «έχουμε ουσιαστικά και μια τετραμερή συνάντηση Κύπρου - Ελλάδας - Ισραήλ - ΗΠΑ. Έτσι αναβαθμίζεται και η προηγούμενη τετραμερής που είχε γίνει στο Μπερ Σεβά τον περασμένο Δεκέμβριο». Υπενθυμίζεται πως στην Τριμερή στην Μπερ Σεβά εκπροσωπήθηκαν και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, διά του Πρέσβη τους στο Ισραήλ, Ντέιβιντ Φρίντμαν.
Τέλος, ανέφερε ότι η τριμερής συνεργασία μεταξύ της Κύπρου, του Ισραήλ και της Ελλάδας εξελίσσεται διαρκώς και δίνει αποτελέσματα. Τέτοια είναι η συνεργασία σε θέματα ασφάλειας, ενέργειας, επιχειρηματικότητας και αρκετά άλλα.    

  Ανδρέας Πιμπίσιης.
philenews.com                    
---------------------------------------------------------------
روابط التحميل والمشاهدة، الروابط المباشرة للتحميل
او
شاهد هذا الفيديو القصير لطريقة التحميل البسيطة


كيف تحصل على مدونة جاهزة بآلاف المواضيع والمشاركات من هنا
شاهد قناة منتدى مدونات بلوجر جاهزة بألاف المواضيع والمشاركات على اليوتيوب لمزيد من الشرح من هنا
رابط مدونة منتدى مدونات بلوجر جاهزة بآلاف المواضيع والمشاركات في أي وقت حــــتى لو تم حذفها من هنا
شاهد صفحة منتدى مدونات بلوجر جاهزة بألاف المواضيع والمشاركات على الفيس بوك لمزيد من الشرح من هنا
تعرف على ترتيب مواضيع منتدى مدونات بلوجر جاهزة بآلاف المواضيع والمشاركات (حتى لا تختلط عليك الامور) من هنا

ملاحظة هامة: كل عمليات تنزيل، رفع، وتعديل المواضيع الجاهزة تتم بطريقة آلية، ونعتذر عن اي موضوع مخالف او مخل بالحياء مرفوع بالمدونات الجاهزة بآلاف المواضيع والمشاركات، ولكم ان تقوموا بحذف هذه المواضيع والمشاركات والطريقة بسيطة وسهلة. ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــسلامـ.

No comments:

Post a Comment

المشاركات الشائعة